Ежедневна грижа за кожата на лицето

Кожата на лицето ежедневно е изложена на външно и вътрешно замърсяване и затова е важно да се грижим подобаващо за нея. За да запазите кожата си свежа, обърнете внимание на следващите няколко съвета и превърнете грижата за лицето си в ежедневен ритуал, който Ви носи истинско удоволствие.

Вечерен ритуал  Най-напред почистваме грима и повърхностните замърсявания. Добре е това да става с масло или мицеларна вода за суха и чувствителна кожа (независимо от типа кожа), понеже не съдържа (големи количества) алкохол. Алкохолът в големи количества (над 10%) буквално съсухря кожата при продължителна употреба. Нямаме нужда и от агресивни към кожата и изсушаващи тензиди – сапун, пяна и т.н. Тоалетните млека също не са добър избор, освен ако кожата Ви не е екстремно суха. Те съдържат големи количества мастни алкохоли (Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol) и микропластмаса (Acrylates Copolymer , Polyquaternium-7, Polyethylen), които запушват порите. Два-три тампона за лице, напоени с мицеларна вода или масло освобождават кожата от грим, замърсявания и излишен себум.

След това може да използвате четка за почистване на лице с мек косъм. Ако желаете, може да разнесете върху намокреното лице количество колкото лешник от маска за почистване или друг подходящ козметичен продукт без алкохол и тензиди и след това да продължите с „четкането“ за по-дълбоко, но неагресивно почистване. Изплакнете обилно с хладка вода и подсушете лицето. Особено ако имате проблемна кожа, препоръчвам за подсушаване да се използват хартиени козметични кърпички или да сменяте кърпата ежедневно. Влажната и топла среда в банята прави кърпата за лице инкубатор за бактерии.

Ако е необходимо, преди да нанесете продуктите за грижа на кожата, може да тонизирате и почистите допълнително лицето и шията с розова вода или тоник без алкохол.

 

Продължете с нанасянето на серуми, гелове, кремове и масла. През нощта, когато кожата се регенерира, тя има нужда освен от влага, и от масла. Това важи особено за сухата кожа. Ако използвате няколко продукта, препоръчително е да започнете с продуктите на водна основа (гел, серум). Те попиват бързо, овлажняват кожата и я подготвят за оптималното усвояване на „по-мазните“ продукти. Следват флуида/крема/маслото. Тази последователност е важна, защото продуктите с високо маслено съдържание образуват филм върху кожата, който би затруднил усвояването на водноразтворимите активни съставки от серума или гела. Последен се нанася околоочния крем. Готово! Завършекът на ритуала е един пълноценен сън.

 

Накратко в точки (вечер):

 

  • Почистване: мицеларна вода, (четка с мек косъм ) + маска за почистване
  • Тонизиране: розова вода или тоник (без алкохол)
  • Грижа: серум гел флуид крем масло

 

Сутрешен ритуал

Сутрешният ритуал е доста по-кратък от вечерния. Сутрин кожата няма нужда от почистване, стига да не сме оставили снощната работа за сутринта. Нормално е, особено ако имате мазна или комбинирана кожа, сутрин лицето Ви да лъска леко в Т-зоната (челото, носа, бардичката). През нощта кожата възстановява защитата си като произвежда себум. Той не е „замърсяване“, а е част от защитния ѝ слой. Достатъчно е да изплакнете лицето с хладка вода и подсушите. Ако въпреки това чувствате кожата си омазнена, може да почистите допълнително с мицеларна или розова вода/тоник (без алкохол). Продуктите за грижа на кожата се нанасят в същата последователност, както при вечерния ритуал – серум → гел → крем. След това идва ред и на декоративната козметика (грима), ако ползвате такава.

Накратко в точки (сутрин):

  • Почистване: изплакване с хладка вода
  • Тонизиране: розова вода или тоник (без алкохол)
  • Грижа: серум гел флуид крем масло
  • Грим

Правилната ежедневна грижа допринася за заздравяване естествената бариера на кожата, нейното регенериране, стимулиране продукцията на колаген, предпазване от външни влияния или накратко – за нейния здрав и свеж вид. Когато откриете правилната грижа, повторите отделните стъпки неколкократно и усетите разликата, с лекота и удоволствие ще извършвате всеки ден своя собствен ритуал за здрава кожа. Защото красивата кожа е здравата кожа, независимо от възрастта!