За какво да внимаваме при избора на козметика

Повечето хора не обръщат внимание на съставките в козметичните продукти. А те- както евтините, така и скъпите, могат да имат нежелан резултат- алергични реакции, възпаления, обриви.

Но с какво точно се мажем? Списъкът е дълъг въпреки, че формулата на всяко козметично средство е уникална, в комбинацията влизат някои основни елементи: вода, емулгатор, консерванти , сгъстители, омекотители, озцетители, аромати, стабилизатори Ph.

Специалистите съветват да се избягват следните елементи в козметиката:

Парабени. те са сред най-широко използваните консерванти, но има доказателства, че натрупването им причинява рак на гърдата. Най-използваните и евтините са: метил и етилпарабените. По принцип парабените повишават трайността и предпазват продукта от развитие на микроорганизми, убиват гъбичките в него, но унищожават и всички бактерии- полезни или вредни. Те и дозите им са обозначени на етикта като метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен, изопропилпарабен изобутилпарабен и др. Парабените често причиняват алергии, дерматити, хормонални нарушения.

Продуктите без консерванти са най-полезни, но с по-кратък срок на действие, за това е добре да се държи в хладилник. всяко изменение във вида и миризмата им показва, че са се развалили или са за изхвърляне.

Синтетични аромати в козметиката. Терминът “парфюм” като козметична съставка обикновено представлява сложна смес от десетки химикали. Около 3000 са всички химикали, които може да се използват за ароматизиране. Почти няма козметичен продукт, които да не съдържа някаква комбинация от изкуствени аромати.

Голяма част от ароматизиращите съставки са алергени, могат да доведат до астма,  мигрена, алергия, сълзени и зачервяване. доказано е че,  продукти с високо съдържание на синтетични аромати водят до нежелани кожни реакции.

Petrolatum се използва за задържане на влагата в кожата в редица хидратиращи кремове. Съдържа се също и в продукти за коса за придаване на блясък. Европейският съюз класифицира тази съставка като канцерогенна и са наложени ограничения в употребата ѝ за козметични цели.

Съществува и риск от примеса на petrolatum с разновидности на polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH), който се свързва с туморни заболявания и алергии.

Силикони( cyclotetrasiloxane, cylcopentasiloxane, cyclomethicone) 

Тези силиконови съединения се използват в козметиката за омекотяване, изглаждане и овлажняване. В продуктите за коса предизвикват по-бързо попиване, а в рол-он дезодорантите водят до по-гладко нанасяне. Използват се широко и в хидрадиращи кремове и други продукти за лице.

Европейският съюз класифицира съставката cyclotetrasiloxane като увреждаща ендокринната система, нарушаваща хормоналните функции и плодовитостта. В лабораторни изследвания е доказано, че излагането на големи дози cylcopentasiloxane води до тумор на матката и увреждания на репродуктивната и имунната система.

Sodium laureth sulfate е почистващ агент в козметиката и придава пенливост. Често се използва в шампоани, душ гелове, сапуни и други почистващи продукти. Също като PEG веществата, тази съставка може да бъде примесена с канцерогенния 1,4-dioxane. Освен това причинява кожни и очни раздразнения.

Petrolatum- Популярен като вазелин, това на практика е нефтен продукт- смес от въглевордороди.

Какво пише и къде се намира: На продуктите се изписва като petrolatum и petroleum jelly Минерално масло се използва в много продукти за грижа за кожата, защото е евтино.Може да го срещнете в балсами за устни, кремове, лосиони.

Защо да го избягваме:
Petrolatum е минерално синтетично масло и причинява много проблеми тъй като нарушава естествените механизми на овлажняване на кожата, което от своя страна води до суха кожа и напукнате. По този начин се продава продукт, който създава много симптоми които твърди че всъщност облекчава се облекчи.Производителите го използват защото е изключително евтино.
Petrolatum запушва порите и не позволява на кожата да диша и да се освобождава от токсините.Комедоногенен- избягвайте го ако сте с мазна и проблемна кожа.

Триклозан

Широкоспектърен антибактериален и антигъбичен агент, който се използва в много козметични продукти
Какво пише и къде се намира:Triclosan. Използва се в много сапуни, пасти за зъби, води за уста, продукти за грижа за кожата.
Защо да го избягваме:
Когато миете ръцете си със сапун, съдържащ триклозан, убивайки бактериите върху ръцете симожете да погълнете активното вещество то и да унищожи приятелските бактерии в храносмилателния ви тракт.По този начин имунната ви система отслабва и се нарушава деликатния баланс на приятелски флора в червата . Има доказателства, които сочат, че Триклозан може да допринесе за създаването на щамове на бактерии, които са резистентни към антибиотици.

Информираното и интелигентно потребление ни помага да подберем правилните козметични средства, те да са оптимално ефективни за нас и безопасни за организма ни.

Затова и познаването на дългите имена на  съставките в козметиката могат да са от полза. Особено разпознаването на безопасните и вредните съставки.