За ползите от етеричните масла

етерични масла

За ползите от етеричните масла срещу стрес

Стресът е част от ежедневието ни. Все повече хора се чувстват напрегнати, тревожни и депресирани.  Предлагам ви  алтернативен подход за овладяване на тези психични състояния с помощта на ароматерапия. Етеричните масла въздействат на мозъка бързо и ефективно, успокояват ума и балансират емоциите.

Употребата на етерични масла в ежедневието – с арома лампа или дифузор е здравословен и приятен домашен ритуал, който трябва да пробвате, ако все още не сте. Етеричните масла имат редица полезни свойства и използвани правилно могат да допринесат съществено за здравето ни. Изобщо не е за пренебрегване и факта, че това е чист и естествен начин за ароматизиране на помещенията у дома или в офиса. Не забравяйте, че синтетичните ароматизатори причиняват дразнене и алергии и по никакъв начин не са полезни за здравето ни.

Възвръщането на психичното равновесие и емоционален баланс чрез благоухания не е ново откритие. Още от древността лечителите са използвали успокояващи аромати като лавандула и роза при хора с психични разстройства. Ще разгледаме накратко как бихте могли да си помогнете с ароматерапия за емоционално балансиране и лечение на депресия, тревожност, главоболие и психическо изтощение.

Как усвояваме етеричните масла

Чрез обонянието

Най-популярен и лесно приложим метод за ароматерапия е инхалацията или вдишването.

Маслата се изпаряват във въздуха с помощта на дифузор, за предпочитане е ултразвуков, спрей или капчици масло, поставени на плат или памучна тъкан.

Освен, че ароматизират добре, те осигуряват и респираторна дезинфекция, отпушват носа и облекчават дишането, оказват влияние и върху психо-емоционалното ни състояние.

Вдишвани през носа, ароматните молекули от етеричните масла, взаимодействат с обонятелните органи и почти мигновено достигат мозъка. Достигат и до белите дробове, които са свързани с кръвообращението – така молекулите попадат директно и в кръвта, което е по-бързо в сравнение с това да приемете лекарство или тинктура перорално. Именно този бърз и кратък път на лечебните аромати до тялото дава възможност да се подобри здравето или настроението на човек.

Има изследвания, че етеричните масла посредством активиране на централната нервна система, могат да трансформират реакциите на мозъка. Чрез различните аромати се стимулират различни мозъчни центрове да отделят неврохимикали (невротрансмитери), които ca взaимocвъpзaни c нepвнaтa cиcтeмa. Ароматът на салвия скларея, например, стимулира таламуса да отделя енкефалини, натурални болкоуспокояващи, които създават цялостно усещане за комфорт. Ароматите, като този на розата, стимулират хипофизата да отделя ендорфини, които ни карат да се чувстваме добре. Хипофизната жлеза отделя също така химически посланици в кръвния поток, които регулират щитовидната и надбъбречните жлези. Успокояващите аромати, като този на лавандулата, стимулират центрове в средния мозък, вследствие на което се отделя серотонин, който подобрява настроението и ни помага да заспим.

През кожата

Подобно на усвояването чрез вдишване, абсорбирането на етеричните масла през кожата протича бързо и лесно поради тяхната липофилност и малък размер на молекулите. За да бъдат приложени върху кожата етеричните масла трябва да бъдат разтворени в растителни липиди. Така лесно се усвояват от кожата. Те проникват в кръвния поток през капилярите. Влизайки в контакт с нервите и лимфните съдове в дермалния слой на кожата, те въздействат на нервната и лимфната система. Проучвания показват, че след масаж на цялото тяло с 2%-разтвор на етерично масло от лавандула в базово масло, в кръвта се регистрира наличието на линалол и линалилацетат – основните химически съставки на лавандулата.

Етерично масло Салвия Скларея (Salvia Sclarea) – подобрява настроението

Етеричното масло от Салвия облекчава напрежението, релаксира и затопля. Подобно на Лавандулата, съдържа като активна съставка Линалил ацетат (Linalyl acetate), на който дължи успокояващите си свойства. Действа леко еуфорично, повдига настроението, което може да попречи на концентрацията. Прекрасен мускулен релаксант, особено при мускулни спазми вследствие на умствено или емоционално напрежение. Прилагано като козметично средство повишава чувството за комфорт

Етерично масло Лайка (Matricaria Chamomilla) – снема напрежението

Снема нервното напрежение – успокоява без да потиска. Прекрасно средство при болезнени мускули и връзки. Високото съдържание на азулени и алфа-бизабoлол, придава на маслото отлични противовъзпалителни качества, хидратира кожата и успокоява нервната система.

Етерично масло от Лавандула (Lavandula Angustifolia) – спокойствие и релакс

Това е маслото с най-много показания за снемане на нервното напрежение. Има общо успокояващо и подсилващо нервната система действие при нервно-психични проблеми: раздразнителност, безсъние, главоболие, мигрена, световъртеж, меланхолия, телесно и умствено изтощение. Освен това, има изразени антисептични, противовъзпалителни и бактерицидни свойства.

Успокояващото си действие дължи на ароматните молекули Линалил ацетат (Linalyl acetate), Линалол (Linalool), Лавандулол ацетат (Lavandulyl acetate), Терпинен (Terpinene).

Линалол е растителен терпен алкохол и има естествено антимикробно действие. Линалил ацетат е естер. Естерите се образуват от реакцията на киселините и алкохолите и имат най-изразено балансиращо действие от всички химически съставки на етеричните масла. Те отпускат и успокояват и имат антиспазматични и антимикробни свойства. Маслата с ви